Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is er weer meer aandacht voor ons eigen leger. Blijkbaar is Europa niet zo veilig als we dachten, en is een sterke defensie van groot belang. Voertuigen – groot en klein – spelen hierbij een belangrijke rol. Veel Nederlanders vragen zich dan ook af: over welke militaire voertuigen beschikt ons leger? We delen hierbij een handig overzicht op willekeurige volgorde:
Mobiele drinkwaterinstallatie
Misschien niet het meest spectaculaire militaire voertuig om mee te beginnen, maar wel een hele belangrijke: de mobiele drinkwaterinstallatie. Dit voertuig kan door middel van stapgsewijze filtratie overal oppervlaktewater zuiveren tot drinkwater. Onmisbaar wanneer soldaten voor langere tijd in afgelegen gebieden moeten verblijven.
Pantserhouwitser 2000NL
Van het mist spectaculaire voertuig naar het zwaarste geschut van de Nederlandse landmacht: de Pantserhouwitser. Dit zware voertuig op rupsbanden is bijna 12 meter lang inclusief de schietbuis. Het kan doelen nauwkeurig raken op wel 50 kilometer afstand. Naast het Nederlandse leger beschikt ook Griekenland, Italië en Duitsland over deze krachtpatsers.
Boxer-pantserwielvoertuig
De Boxer is een militair pantservoertuig dat het Nederlandse leger voor verschillende doeleinde gebruikt. Zo kan deze terreinwagen worden ingezet als ambulance, commandopost of voor het vervoeren van troepen. Op de nieuwste modellen van de boxer zit een remote controlled mitrailleur bevestigd. De bemanning kan dus vanuit binnenin gericht schieten.

DAF-takelwagens
Het zal je niet verbazen dat er tijdens een oorlog of missie wel eens een voertuig stuk gaat. Daarom heeft defensie DAF-takelwagens in het bezit om wielvoertuigen te bergen of af te voeren. Dit militaire takelvoertuig kan tot wel 11.000 kilo tillen. Dat zijn twee flinke olifanten!
DAF-trekker-opleggercombinatie
Een zware Leopard tank rijdt natuurlijk niet zelf van de legerbasis naar het front. Dit zou onnodig veel brandstof kosten en wegen beschadigen. Onder andere hiervoor gebruikt het leger DAF-trekker-opleggercombinatie voertuigen. Hier kan een tank of ander voertuig tot wel 65.000 kilo mee vervoert worden.
DAF YAC-2300
Om een leger succesvol in te zetten is goede logistiek van groot belang. Dit werd pijnlijk duidelijk door de slechte logistiek van het Russische leger tijdens de invasie van Oekraïne. De DAF YAC-2300 is een militaire vrachtauto waarop containers van 20 voet geplaatst kunnen worden. Hier kunnen allerlei zaken in vervoert worden: van voedsel en medicijnen tot kleinere voertuigen en munitie.
DAF YA-4442, ‘de 4-tonner’
Naast de YAC-2300 beschikt het Nederlandse leger ook over de DAF YA-4442, die beter bekent staat als ‘de 4-tonner’. Deze vrachtauto kan wederom ingezet worden om allerlei militair materiaal te vervoeren. Dit model is speciaal ontworpen en gebouwd voor de krijgsmacht.
Bushmaster
De gepantserde Bushmaster is een militair voertuig op wielen. Het voertuig werd in 2006 aangeschaft naar aanleiding van de oorlog in Afghanistan. Dit bakbeest is namelijk niet onder de indruk van een standaard mijn of granaat. Hij wordt ingezet voor patrouilles, het vervoeren van infanteristen en als post voor elektronische oorlogsvoering.
MLC-70-wegenmatsysteem
Het leger moet regelmatig opereren in zware omstandigheden. Hierdoor beschikt defensie over allerlei unieke voertuigen met specialistische taken. De MLC-70-wegenmatsysteem is hier een mooi voorbeeld van. Deze terreinwagen kan een eigen weg aanleggen van stalen of kunststof matten. Hierdoor kan een moeras worden omgetoverd in een weg of landingsbaan voor vliegtuigen.

CV90-infanteriegevechtsvoertuig
Het CV90-infanteriegevechtsvoertuig zit een beetje tussen een Bushmaster en een Leopard in. Dit gepantserde voertuig op rupsbanden kan namelijk worden toegepast voor het vervoeren van infanteristen, maar ook voor gevechten. Hij is uitgevoerd met een 35 mm kanon waar serieuze schade mee kan worden aangericht.
Vector-terreinwagen (SOF)
Het Nederlandse leger kent speciale eenheden, zoals commandotroepen en Maritime Special Operations Forces waar zowel dames als heren onderdeel van uit maken. Voor deze tactische eenheden is de speciale Vector terreinwagen ontwikkeld. Deze wagen kan zich door elk terrein voortbewegen. Van gladde sneeuwhellingen tot droge woestijn landschappen. Een snel en flexibel voertuig dus.
Scania-wissellaadsysteem
De Scania-wissellaadsysteem is een militaire vrachtwagen met een flinke haakarm. Hiermee kunnen zware ladingen op de truck worden gehesen. Dit maakt de vrachtwagen tot een praktisch logistiek voertuig.
Scania Gryphus-transportvoertuig
Het Scania Gryphus-transportvoertuig is één van de nieuwste voertuigen van defensie. Deze krachtpatser gaat op den duur de oude DAF vrachtwagens vervangen. Het logistieke voertuig is voorzien van de laatste technische snufjes. Hierdoor kan hij breed worden ingezet op allerlei terrein types.
Fennek-verkenningsvoertuig
Het Fennek-verkenningsvoertuig is met zijn opvallende uiterlijk een iconisch legervoertuig. De auto wordt voornamelijk gebruikt voor verkenningsmissies en bewakingsdoeleinden. Er rijden verschillende uitvoeren van rond met allen hun eigen specialisaties. Van het afschieten van mortieren tot het bespioneren van de tegenpartij.

Mercedes-Benz 290GD
Ook de Mercedes-Benz 290GD is een allround terreinwagen doe voor allerlei militairen doeleinden wordt gebruikt. Dit kan goederenvervoer zijn, maar ook gewondentransport of luchtverdediging. Voor de liefhebber: deze Mercedes is ook te koop als gewone personenauto!
Mercedes-Benz G280 CDI
De Mercedes-Benz G280 CDI is het grote broertje van de 290GD. Deze militaire terreinwagen beschikt over maar liefst 185 pk. Daarnaast heeft hij slimme verbeterde functies. Denk bijvoorbeeld aan een afneembare hoes die voorkomt dat de autostoelen te heet worden, en extra grote banden voor ruige ondergronden.
Leopard 2A6-gevechtstank
Dit is misschien wel het meest imponerende voertuig van de Nederlandse landmacht: de Leopard 2A6-gevechtstank. Deze joekel weegt 60 ton en beschikt over een 120 mm kanon. Hiermee kan hij al rijdend tegenstanders uitschakelen op wel 40 kilometer afstand. Officieel is Nederland geen eigenaar van deze tanks; ze worden geleased van Duitsland.
Amarok-pick-uptruck
De Amarok-pick-uptruck van Volkswagen is een truck bedoeld voor het vervoeren van personen en uitrusting. Dit gebeurt (op enkele uitzonderingen na) enkel in veilige gebieden. Denk aan vredesmissies of lokaal in Nederland. Naast het leger beschikt ook de marechaussee over deze auto’s.
KTM-motorfiets
Naast auto’s en tanks beschikt defensie ook over motoren. De KTM-motorfiets is eigendom van de luchtmobiele brigade. Zij beschikken over deze motoren omdat zij in extreme gevallen zelfs achter vijandelijke linies moeten kunnen opereren.
Luchtmobiel Speciaal Voertuig
De LSV (Luchtmobiel Speciaal Voertuig) is een klein wagentje met open dak. Hij is flexibel inzetbaar en wordt voor verschillende doeleinde gebruik. Hij is ontworpen voor de luchtmobiele brigade en kan dus ook per helikopter worden vervoerd.

Suzuki King Quad
Last but not least: de Suzuki King Quad. deze 4-wieler is ideaal voor verschillende missies in onherbergzame gebieden, zoals Irak en Afghanistan. Doordat hij relatief weinig geluid maakt, is dit voertuig ideaal voor scherpschutters en verkenningsmissies. Daarnaast kan een quad door smalle doorgangen rijden waar andere voertuigen niet doorheen passen.
Bron: defensie.nl
Tip: ben je net als wij gefascineerd van legervoertuigen? Bouw dan je favoriete tank of truck na met militaire modelbouw.