Stuurhuis: wat is het en hoe werkt het?

stuurhuis
Total
0
Shares

Het stuurhuis brengt het draaimoment van het stuurwiel over naar de wielen. Voor een stuurhuis kan er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende typen stuurhuizen. Deze werken allemaal volgens verschillende principes. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat er een beweging van de bestuurder op het stuurwiel wordt doorgegeven als een draaiende beweging van de voorwielen. 

Hoe werkt het stuurhuis?

Een stuurinrichting bestaat uit een heugel en rondsel, waarbij de rotatie van het rondsel de tandheugel naar rechts en naar links kan bewegen. Klinkt heel technisch, maar het gaat er om dat de stuurinrichting de draaiing van het stuurwiel omzet in een zijdelingse beweging. Als je het stuur naar links of rechts draait, wordt dit signaal via allerlei onderdelen uiteindelijk doorgegeven aan de wielen. Het stuurhuis maakt onderdeel uit van het stuursysteem. Als je aan het stuur draait, zorgt het stuurhuis ervoor dat jouw draaibeweging wordt omgezet in een sturende beweging.

Welke krachten zijn nodig?

Afhankelijk van verschillende factoren zoals de blokkeerhoek van het stuurwiel en vooral de snelheid van de auto, kan worden gekeken welke krachten er precies nodig zijn. De stuurbekrachtiging ondersteunt de bestuurder op een elektrische- of hydraulische manier. De draagkracht is afhankelijk van het rijprogramma en de rijsituatie en kan dus erg wisselen. De hydraulische stuurbekrachtiging maakt gebruik van de oliedruk, die via kleppen in de stuurinrichting stroomt. Elektrische stuurbekrachtiging werkt dan juist weer met een elektrische motor.

Stuurhuis kopen

Een stuurhuis moet wel eens vervangen worden. Vervangen is vaak erg duur. De aanschaf van een revisie stuurhuis is dan een betere en voordeligere optie. Echter, door lekkages tegen te gaan en het stuurhuis goed schoon te houden, is de kans dat deze kapot gaat wel een stuk kleiner. Bij een revisie stuurhuis is het stuurhuis uit elkaar gehaald om de kapotte of beschadigde onderdelen te repareren of te vervangen waardoor het stuurhuis weer naar behoren werkt. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten in plaats van het moeten kopen van een compleet nieuw stuurhuis. Het aanschaffen van een nieuw stuurhuis kan sterk variëren in kosten. Het ligt er bijvoorbeeld aan wat voor soort stuurhuis je nodig hebt en wat voor model auto je hebt. Reken er maar op dat je bij het vervangen van een compleet stuurhuis een aardige kostenpost kunt verwachten. Naast dat er veel arbeidstijd in zit om het stuurhuis te demonteren en te vervangen, zijn de verschillende onderdelen ook redelijk prijzig te noemen.

Total
0
Shares

Een garage bouwen voor je auto? Volg onze stappen!

Bij een fijne woning hoort ook een mooie garage. Een garage bouwen voor je auto kan een handige…

You May Also Like