Wat doet een einddemper en hoe kan ik deze vervangen?

Total
0
Shares

Een uitlaatsysteem is één van de belangrijkste onderdelen van een auto en bevat diverse componenten. Het vermindert het geluid van de motor, vermindert de uitstoot door chemische reacties en het zorgt voor verbeterde prestaties van de motor. Eén van de onderdelen van een uitlaatsysteem is de einddemper. De einddemper is het deel van de uitlaat achteraan de auto. Wat is precies de functie van een einddemper en hoe kun je een einddemper vervangen?

Wat houdt een einddemper bij een auto precies in?

Als men het over een einddemper heeft dan wordt er vaak gedacht aan alleen het zichtbare deel van de uitlaat aan de achterkant. Dit is uiteraard niet de hele uitlaat, maar wordt de einddemper genoemd. Ook noemt men de einddemper achterdemper en is dus achter bij de auto zichtbaar. Wat een einddemper doet is het afkoelen en vervoeren van uitlaatgassen en daarnaast dempt het het geluid van de motor. Ook heeft een einddemper een visuele functie omdat zichtbaarheid hierbij een onderdeel is. Vandaar dat je tegenwoordig verschillende soorten einddempers te koop hebt. Het is belangrijk bij de tuning en styling van auto’s.

Interesse om je einddemper zelf te laten vervangen?

Je kunt een uitlaat vaak heel makkelijk zelf vervangen, met name als het om een einddemper gaat. Je hebt om een einddemper te vervangen geen speciale gereedschappen nodig. Belangrijk in dit geval is dat je de auto op een verhoging kan zetten om zodoende goed terecht kan zijn bij de uitlaat. Dit kun je doen door een krik, assteunen of een babybrug te gebruiken. In principe hoeft alleen de einddemper te worden vervangen, maar denk ook aan nieuwe rubbers of ander soort bevestigingsmaterialen. De componenten van een uitlaat zitten namelijk met klemmen en andere bevestigingsmaterialen vast. Bij UitlaatDiscounter vind je alles om de einddemper van jouw uitlaatsysteem te vervangen.

Kort in stappen hoe je zelf de einddemper kunt laten vervangen

Eerst moet je veilig en goed onder de auto komen. Zorg dat de auto geen kant op kan en zet de auto op de handrem en in versnelling. Nu kun je de einddemper demonteren en kun je de nieuwe einddemper bevestigen. Dit doe je met behulp van rubberen ophangdelen. De demper moet goed op z’n plek blijven en doe je met behulp van een krik. Zet vervolgens de onderdelen goed in elkaar en je kunt de uitlaatklem hierna verwijderen. Controleer of alles goed op z’n plek zit en laat de auto lopen om te zien of er ergens nog lucht ontsnapt. Is dit niet zo dan is het vervangen van de einddemper gelukt.

Total
0
Shares

Zin in de vakantie?!

Je gaat op vakantie en dat is natuurlijk hartstikke leuk! Even volledig tot rust komen en genieten van…

You May Also Like